header banner
Default

Joop, BNNVARA, zegt dat je Hamas en de Palestijnse bevolking niet kan vergelijken


Table of Contents

Reacties (86)

VIDEO: Hamas doesn’t represent ‘any Palestinian cause for freedom or stay’
MSNBC

Sorteren op:

VeganHarrie

VeganHarrie12 okt. 2023 - 7:15

De Palestijnen worden niet alleen door Israel onderdrukt, maar ook door hun eigen leiders. Het moge duidelijk zijn dat de matiging van het handvest van Hamas in 2017 slechts voor de buhne was.

DanielleDefoe

DanielleDefoe10 okt. 2023 - 13:37

Zag een filmpje bij de NRK van de festivalgangers dansend in partykleding . De aanblik zal de Hamasjongens diep hebben geschokt?

HollandseKaas

HollandseKaas9 okt. 2023 - 17:12

Han , moeten we nu echt na de beestachtige taferelen van Hamas op Israëlis opeens de nuance kaart trekken. Lijkt me nu niet het moment. U weet dondersgoed net als menigeen dat Hamas volledig word ondersteunt in Gaza. Er word ze in iedergeval werkelijk niets in de weg gelegd. Ook in onze steden word door menigeen gejoeld, gefeest en gelachen, maar van een veroordeling vanuit het Palestijnse volk heeft nog niemand iets van vernomen.

8 Reacties

Robin Heyerdahl

Robin Heyerdahl9 okt. 2023 - 20:37

Nou ja, het was misschien leuk op een afstandje toen ze dachten dat er voor hen werd gestreden maar sinds Hamas enkele gebieden bestuurt is de lol er duidelijk van af. Niet verrassend is de grootste daling in de publieke opinie te zien bij mensen die in zo'n gebied wonen. https://www.pewresearch.org/global/2014/07/01/concerns-about-islamic-extremism-on-the-rise-in-middle-east/ (beetje halverwege, "Hamas Viewed Negatively," etc.) Een Palestijn die in Gaza zich hiertegen uitspreekt is natuurlijk net zo waarschijnlijk als dat iemand op de Noord-Koreaanse TV zegt dat ie Kim-Jong-Un zo'n eikel vindt. Dat er mensen in volledige vrijheid zo'n slachtpartij gaan vieren en dat er joodse wijken extra beveiligd moeten worden op verschillende plaatsen in Europa is inderdaad wel wrang.

0Rapporteren

LaBou

LaBou 10 okt. 2023 - 6:47

En zo praat deze reaguurder goed dat de meest basale mensenrechten met voeten worden getreden: " het zijn allemaal terroristen".

0Rapporteren

Zandb

Zandb10 okt. 2023 - 6:56

Kaas Niet alleen is de realiteit een andere dan u beschrijft want het Palestijnse volk wordt wel degelijk gestraft maar ook hebt u niet begrepen dat Han duidelijk maakt dat hij de visie van Anja Meulenbelt - Kortweg: Hamas is het Palestijnse volk - niet deelt. Uw verwijt dat Han de aanval van Hamas nuanceert vind ik dus absoluut niet terecht.

0Rapporteren

HollandseKaas

HollandseKaas10 okt. 2023 - 8:24

Zand, U leest toch wel slecht. Ik zeg niet dat het Palestijnse volk niet wordt gestraft, integendeel, ze worden zwaar gestraft , continue en al decennia lang. Ik zeg ook niet dat Han de aanval nuanceert, ik zeg dat een heel groot deel, zo niet grootste deel van het Palestijnse volk Hamas geen strobreed in de weg ligt. En dit openend hopelijk de discussie, hoe komt deze situatie zo. waar komt de haat vandaan. Met Han’s platitudes komen we nergens: Ja maar hij, ja maar zij dan… zij zijn erg, nee zij zijn erger, nee zij zijn beesten, nee jullie.. ja maar dat zijn de anderen, ik hoor daar niet bij, enz enz. ik hoop dat je het nu ziet.

1Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers10 okt. 2023 - 9:25

Een volk van een radicale bewegeing scheiden is niet 'nuance'. Het is simpel catagorisch. Bij een terreur dictatorschap heeft een volk niet veel keus. Moet je eens voorstellen. 1943. Het Nederlands verzet gaat de grens over om burgers in een dorp uit te moorden. Omdat ze niet genoeg tegen Hitler deden. Dat gebeurde niet omdat het een misdaad tegen de menselijkheid zou zijn. Zo is dat hetzelfde als Israel burgers in Gaza afmaakt.

0Rapporteren

Hanvander Horst

Hanvander Horst10 okt. 2023 - 9:28

Dat weet je goed, HollandseKaas, woon je in Gaza Stad of meer naar het zuiden in de buurt van Rafah?

0Rapporteren

Pater

Pater10 okt. 2023 - 14:28

@Hollandse Weet je nog, 9/11? Toen was er ook geen ruimte voor nuance, er kwamen twee catastrofale oorlogen uit voort. Het is trouwens onzin dat Hamas in Gaza volledig wordt ondersteund, die steun ligt eerder rond de 30%.

0Rapporteren

VeganHarrie

VeganHarrie12 okt. 2023 - 7:18

Zou jij dat durven, met Hamas aan de macht een grote mond hebben tegen de leiders in Gaza?

0Rapporteren

LaBou

LaBou 9 okt. 2023 - 16:51

"DanielleDefoe 9 okt. 2023 - 16:10 Inmiddels is de Westbank al bijna doormidden geknipt door oprukkende Israelische nederzettingen. " Zelfs van "bijna door idd3n geknipt" is inmiddels geen sprake meer: https://ap.lc/YICbf

1 Reactie

DanielleDefoe

Schenkerdesvaderlands

Schenkerdesvaderlands9 okt. 2023 - 15:49

Een erg goede analyse van vdHorst. Volgens mij is het belangrijk om te erkennen waar deze club voor staat. Met Hamas aan het roer betekent een tweestaten oplossing dat Israël een 2e Iran in de tuin krijgt. Meeste landen zullen dat nooit van Israel eisen en terecht. De enige oplossing is dat er in Gaza een constructieve club aan roer komt. Dan hebben rechtse partijen in Israel geen valide reden meer om de boel af te sluiten. Omgekeerd kun je van geen enkel land verwachten dat ze actief meewerken aan een failed state in je achtertuin die je naar het leven staat. Ik ben er echter zeer somber over.

ThijsHuib

ThijsHuib9 okt. 2023 - 15:40

BrotherV. Je brengt Hannie Schaft ter sprake. Maar dat betekent dus dat je de huidige Israelische staat vergelijkt met de Nazi staat van destijds. En dat doe ik dus nou net niet. Mark en Zandb, jullie doen iets vergelijkbaars. En ik dus nog steeds niet.

3 Reacties

Robin Heyerdahl

Robin Heyerdahl9 okt. 2023 - 20:49

Joden met nazi's vergelijken is in ieder geval creatief! Ik moest zelf ook even aan de nazi's denken van het weekend toen ik hoorde dat er op ongekende schaal joden geëxecuteerd werden.

0Rapporteren

Zandb

Zandb10 okt. 2023 - 7:05

Thijs U beweert dus dat wat Israel en de rest van de wereld met 'collaborateurs' e.d. (laat staan in oorlogstijd) doen rechtmatig is maar wat Hamas met collaborateurs doet onrechtmatig is? Wel eens van Guantanamo Bay gehoord? Niet voor niets spreken de verantwoordelijken voor Guantanamo Bay van 'een oorlog tegen terrorisme. Luister: Ik verdedig noch het een noch het ander: Ik zou niets liever willen dan dat collaborateurs e.d. werkelijk rechtmatig behandeld werden. Daarbij neem ik in godsnaam dan maar voor lief dat in veel landen de doodstraf nog expliciet 'rechtmatig' is.

0Rapporteren

Pater

Pater10 okt. 2023 - 14:35

@Zandb Wat een vreemde vergelijking, dat kun je niet menen. Hamas is een ordinaire dictatuur, moordt, onderdrukt en gijzelt de bevolking. Met minstens zoveel recht zou je passiviteit t.o. die onderdrukker kunnen veroordelen.

2Rapporteren

ThijsHuib

ThijsHuib9 okt. 2023 - 13:02

Enkele weken geleden veroordeelde Hamas 10 Palestijnen ter dood wegens samenwerking met Israel. Need I say more?

8 Reacties

BrotherV

BrotherV9 okt. 2023 - 14:02

Ik zou me eens verdiepen in het leven van Hannie Schaft. Zij schoot ook collaborateurs dood.

1Rapporteren

Mark Huysman

Mark Huysman9 okt. 2023 - 14:09

Het Nederlandse verzet executeerde ook mensen die met de bezetter collaboreerden. Need I say more?

2Rapporteren

Zandb

Zandb9 okt. 2023 - 15:17

Thijs In goed Nederlands vraagt u: "Need I say more"? Nou, ja. U zou er, vind ik, verstandig aan doen om eens in het algemeen te onderzoeken hoe mensen die steun verlenen aan 'de verkeerde bewegingen' en collaborateurs 'in oorlogstijd'?) gestraft worden. Ik ben bang dat dat geen rooskleurig beeld oplevert.

0Rapporteren

Frans Akkermans3

Frans Akkermans39 okt. 2023 - 16:10

@Brother & Huysman Dat was het werk van een deel van de verzetsbewegingen. Voornamelijk extreem rechts en links. De communisten gingen er prat op, kom niet aan Hanny Schaft. Dergelijke acties leidden tot voorspelbare represailles en hebben honderden burgers en omstanders het leven gekost. En totaal zinloos, er is geen jood mee gered, de oorlog is er geen minuut mee bekort. Het wordt tijd dat dat soort heldendom ook eens kritisch wordt bekeken.

0Rapporteren

A little bit of sunshine

A little bit of sunshine9 okt. 2023 - 17:00

@BrotherV, Mark, Zandb, ik gok dat je van Hamas de veroordeling 'samenwerking met Israël' al kunt krijgen als je iets voor Fatah doet of sowieso (politiek of sociaal) een andere mening hebt. Vergelijkingen maken met de tweede wereldoorlog zijn een zwaktebod in deze.

1Rapporteren

Lange3

Lange39 okt. 2023 - 17:09

@Mark, hoeveel onschuldige Nederlanders zijn er wel niet geëxecuteerd door de Duitsers als vergelding van die aanslagen op collaborteurs.

0Rapporteren

DanielleDefoe

DanielleDefoe10 okt. 2023 - 13:31

[Het wordt tijd dat dat soort heldendom ook eens kritisch wordt bekeken. ] Dat gebeurt ook. Er zijn ook vergismoorden" gepleegd. "Bij het uitvoeren van liquidaties zijn in het hele land honderden verzetsmensen betrokken geweest. Tal van liquidaties werden onterecht of op dubieuze gronden uitgevoerd. .." p. 55 e.v. uit het proefschrift van Albert Willem Oosthoek die in 2015 promoveerde op "Nieuw licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945".

0Rapporteren

Pater

Pater10 okt. 2023 - 14:40

@Huysman, Zandb Mogelijk zien jullie de absurditeit, zelfs de onbeschaamdheid van jullie vergelijking met collaborateurs in WO II. Gezien de onderdrukkende dictatuur van Hamas zou je elk verzet daartegen moeten ondersteunen. Echt pijnlijk is de vergelijking met Hannie Schaft. Schaft zou vast en zeker tegen de Hamas-onderdrukking in verzet zijn gekomen.

1Rapporteren

OostGrunn

OostGrunn9 okt. 2023 - 12:26

Hamas werd bij hun oprichting gesteund door Israël, om de linkse en seculiere PLO en Fatah tegen te werken. Wat er nu gaande is in Israël is een klassiek voorbeeld van Blowback en zo als altijd zijn de onschuldigen aan beide kanten hier de dupe van.

hansdetorenkraai

hansdetorenkraai9 okt. 2023 - 12:23

Petje af geachte Han van der Horst een spijkerharde, scherpe en juiste analyse!

Lillian Abrahams

Lillian Abrahams9 okt. 2023 - 11:18

Belangrijk om er nota van te nemen: "Je mag Hamas en het Palestijnse volk niet op een lijn stellen" Niet alleen vanwege dat Hamas terreur gebruikt in de huidige aanval of al eerdere op Israëlische burgers maar ook omdat het terreur pleegt tegen de Palestijnse bevolking in Gaza zelf. Daarbij gebruikt ze deze terreur zoals ieder kwaadaardig regime dat doet ter afschrikking en het kunnen profiteren van de door haar misbruikte bevolking. Dat veel Gazanen desondanks pro-Hamas zijn is het gevolg van propaganda en steenharde onderdrukking van andere geluiden en beelden dan de gewenste. Ook belangrijk Belangrijk om nota van te nemen: Je mag de huidige Israëlische regering en het Israëlische volk niet op een lijn stellen. Wel geldt er vanwege de democratische vrijheden en basisrechten, hoezeer die ook onder druk staan, een veel grotere medeverantwoordelijkheid voor de Israëlische burgers iets te doen aan de meedogenloosheid van de Israëlische staat en de vrijheden die Israëlische extremisten krijgen tegenover de Palestijnen. Misschien dat Netanyahu door deze enorme misrekening niets voorzien te hebben, zo onvoorbereid te zijn, en daardoor zo overvallen, eindelijk van zijn sokkel valt.

Arjan Fernhout

Arjan Fernhout9 okt. 2023 - 10:35

1/3 Lastig vol te houden, Han. En zeker als een historicus die de ontstaansgeschiedenis van Hamas niet kent en die niet denkbaar was geweest zonder medewerking van Israël. Hamas komt voort uit dorpsraden, een idee van Ariel Sharon. Bovendien werden de leiders daarvan, moslimbroeders, benoemd door Israël vanwege ''liefdadigheidsmotieven.'' Tot protest van Palestijnen en tot verbijstering van Egypte, waar deze fundamentalisten in de gevangenis zaten. Sara Roy, senior research scholar inzake de economie van Gaza schijft dat Hamas vanaf de oprichting in 1987 tot 2004 gesteund werd door (rechtse) facties in Israël. Begin maar met Hamas and the Likud - Can You Spot the Differences? (A Self-test) https://www.haaretz.com/2013-07-09/ty-article/.premium/hamas-and-the-likud-a-self-test/0000017f-db26-df62-a9ff-dff70b1b0000 = Op zondagmiddag 8 oktober verzamelden honderden Palestijnse Amerikanen en bondgenoten zich in Lafayette Park nabij het Witte Huis. Vervolgens marcheerden ze naar het ministerie van Buitenlandse Zaken om solidariteit te tonen met de Palestijnen na de verrassende raketaanvallen vanuit Gaza op zaterdag. De meeste demonstranten waren Palestijnen, hoewel activisten uit andere gemeenschappen hun steun kwamen betuigen, waaronder liberale joden, zwarte bevrijdingsactivisten, communisten, socialisten en leden van de LGBTQ+-gemeenschap. Velen kwamen met hun gezinnen, kleine kinderen en honden.

1 Reactie

P. Blanken

Arjan Fernhout

Arjan Fernhout9 okt. 2023 - 10:32

2/3 Eén voor één stonden de sprekers voor het hek van het Witte Huis en betuigden zij hun solidariteit met de Palestijnen die onder Israëlische bezetting leven. “Na 75 jaar is het slechts een kwestie van tijd dat vergelding de enige optie wordt”, zei een spreker van de groep Maryland 2 Palestine. = In lijn met de opstelling van Anja Meulenbelt stelt een van de demonstranten: = “Wat we nu zien is ongekend. Het is iets dat velen van ons nog nooit in ons leven hebben gezien, en de boodschap die gewapende verzetsstrijders ons nu sturen is dat we binnen ons leven bevrijding zullen zien”, aldus de spreker. zei, gevolgd door drumbeats en applaus. “We zijn verhuisd omdat de situatie echt moeilijk werd”, vertelde hij aan The New Arab. Hij kwam naar buiten om te demonstreren omdat, zo zei hij, “we hier solidair zijn met Gaza, dat al jaren en jaren wordt belegerd. Wat we in het nieuws hebben gezien, lijkt op een ontsnapping uit de gevangenis. Eindelijk breken er mensen uit. en veel landen, supermachten, noemen ons terroristen." Hij zei: “Wij zijn geen terroristen. We zijn heel vreedzaam, en eigenlijk heel gastvrij. Maar we moeten uit onze gevangeniscellen ontsnappen. We zijn zonder enige reden gevangengezet, en 75 jaar later zijn we dat nog steeds.” we vragen nog steeds om onze fundamentele rechten, en niemand lijkt er iets om te geven in deze vrije nieuwe wereld." = https://www.newarab.com/news/hundreds-gather-near-white-house-support-palestinians

Arjan Fernhout

Arjan Fernhout9 okt. 2023 - 10:31

3/3 NRC vanochtend: Israël blijft verrast en geshockeerd achter na de grootschalige aanval vanuit Gaza. Ik ook. Net zoals ik verrast en geshockeerd achterbleef toen IDF soldaten bewust ledematen van protesteerders in Gaza probeerde af te schieten, kinderen incluis, zonder dat het westen tegen Israël in beweging kwam een paar jaar geleden. Sorry Han, maar als jouw – “Dat nooit meer,” als ik je goed inschat – over de lijken van Palestijnen gaat, dan gaat er iets mis. Als jouw(?) burgemeester Aboutaleb, bepaald geen weekdier, naast de Israëlische vlag de Palestijnse vlag ophangt dan kunnen de Haagse weekdieren misschien aangespoord worden. Ook al protesteer ik eveneens tegen elk geweld tegen burgers is dat tamelijk gratuit in een wetteloze toestand, die mede door het westen in stand wordt gehouden.

1 Reactie

Pater

Pater9 okt. 2023 - 14:48

Solidair met Gaza ben ik wel. De systematische manier waarop in het westen aanvallen op burgers door Hamas worden uitvergroot en door Israël gemarginaliseerd stuit me tegen de bocht. Maar ik ben voor geen mm solidair met Hamas, die niet alleen tegen vijand Israël maar ook tegen de eigen burgers oorlog voert. Ik vind dat verschil zeker niet gratuit.

3Rapporteren

Henk Douma

Henk Douma9 okt. 2023 - 10:00

"No True Scotsman"-fallacy.

1 Reactie

Volrin

Robin Heyerdahl

Robin Heyerdahl9 okt. 2023 - 9:59

Ik heb met verbazing de artikelen hier gelezen de afgelopen dagen en ben het tot mijn schrik eens helemaal eens met Han. Ik kan iedereen de interviews en toespraken van The Green Prince, zoon van een oprichter van Hamas, aanbevelen. Hij vertelt over de wreedheid van Hamas. Hoe jonge mannen en kinderen geleerd wordt om te haten, geleerd wordt om te sterven. Hoe de PLO en PA hun eigen volk uitknijpen en ook het gros van financiële steun in eigen zak laten verdwijnen. De PLO zwemt naar schatting in vele miljarden dollars. De kopstukken van deze organisaties wonen veelal in andere landen en zijn absoluut niet gebaat bij een verbetering van de situatie voor het Palestijnse volk. Tel hier nog Netanyahu bij op, die nooit van plan was mee te werken aan het tweestatenplan en zich over de jaren steeds vijandiger gaat gedragen tegenover de Palestijnen en je hebt een ongelofelijk schrijnende situatie voor dit volk. Om dan deze brute terreur te rechtvaardigen, alsof het ook maar enigszins ten bate van het Palestijnse volk is, vind ik vreemd maar als lokale "hulporganisatie" laat je je dan wel heel erg kennen. Een betere toekomst voor het Palestijnse volk is verder weg dan ooit. Niemand die zich de komende tijd bezighoudt met de annexatie van de Westoever. Netanyahu moet misschien vrezen voor zijn baan. Misschien is dat dan nog iets wat positief kan uitpakken.

pahan

pahan9 okt. 2023 - 9:55

Het grootste wapen van Hamas is religie. De enige manier om daar de angel uit te halen is dat de religieuze leiders zich uitspreken. Kent de Islam het concept van excommunicatie? Maar dat gaat niet gebeuren. Te veel landen die daar hun hele beleid op baseren, en van waaruit deze versies van geloof gepredikt worden.

2 Reacties

DanielleDefoe

DanielleDefoe9 okt. 2023 - 14:05

De Islam heeft iets wat Takfir heet. Daarmee kan een individu of groep tot ongelovig worden verklaard maar het is de vraag of in dit geval aan de voorwaarden is voldaan.

1Rapporteren

BrotherV

BrotherV9 okt. 2023 - 14:05

Religie is juist een instrument wat constant wordt ingezet door verdedigers van het zionistische fascisme.

1Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers9 okt. 2023 - 9:21

Er is in Gaza al lang een competitie geweest tussen verschillende radicale groepen om wie het radikaalst en dus puurst en ook het meest geweldadig is. Een strijd om de macht. Als je deze moordcommande acties ziet lijkt het dat de IS achtige mohammedaanse fundamentalisten kliek een deel hebben gekregen in de macht of de organisatie. De verspreiding van Islam begon ooit als geheiligde bendes die razzias pleegden vinden ze. Het buit maken van vrouwen en het doden van ongelovers. Overigens. Dat je Hamas en Palestijnse burgers op een lijn kan stellen werkt ook andersom. Het is nog steeds en ook aan Israel om het het leven van burgers te respecteren en ze te ontzien. Ook bij de militaire actie die op komst is.

2 Reacties

Polarisario

Polarisario9 okt. 2023 - 14:58

@Paul: je laatste alinea… je hebt gelijk natuurlijk, maar deze geest gaat niet meer terug in de fles. Israel geeft al aan dat ze met wilde beesten te maken hebben en hun tegenstanders ook als zodanig te gaan behandelen. De bewoners van Gaza gaan een vreselijk hoge prijs betalen voor deze vreselijke situatie… opnieuw.

1Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers9 okt. 2023 - 22:23

Je kan de wilde beesten als wilde beesten behandellen en de normale mensen ontzien. Gezien eerder gedrag natuurlijk vertrouw ik Israel niet om dat voldoende te doen. Maar het blijft belangrijk om het princiepe als grond voor analyse en gesprek te gebruiken. Als Hamas er uitgekiepert zou kunnen worden. Maar ik zie niet dat dat kan. Daar heeft Israel de middellen niet voor en dat zullen de Palestijnen niet steunen. Ook al waren de Palestijnen in de Westerlijke Oever zich wat scherper aan het verzetten, Hamas in Gaza trekt weer alles naar zich toe.

0Rapporteren

Schooier

Schooier9 okt. 2023 - 9:17

Bij vele gelegenheden heeft Hamas te kennen gegeven bereid te zijn wapenstilstanden te sluiten, voor periodes oplopend tot vijftig jaar. In september 1997 toonde Hamas belangstelling voor een oplossing van het conflict via onderhandeling. Netanyahoe antwoordde met een aanslag op het leven van Khaled Meshal. Van de stichter van Hamas, sheik Ahmed Yassin, is bekend dat hij bereid was de staat Israël te accepteren in ruil voor een Palestijnse staat daarnevens. Een vorige chef van de Mossad, Efraim Halevi, acht Hamas een organisatie die woord houdt en die ook in staat is afspraken na te komen. Israël is nooit serieus op deze openingen ingegaan. Noch heeft het gereageerd op de vredesvoorstellen van de Arabische Liga in 2002, herhaald in 2007. Die behelzen vrede in ruil voor een beëindiging van de bezetting. http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2014/08/13/erik-ader-israel-wenst-onderwerping/

3 Reacties

Paul Spijkers

Olav Meijer

Olav Meijer9 okt. 2023 - 13:56

@ Paul Spijkers: Wat een goedkope en gemakzuchtige reactie! Het e.e.a. is natuurlijk ook via andere kanalen te verifiëren.

2Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers9 okt. 2023 - 22:25

Wel het e.e.a ja, maar dan in een betere juistere context en analyse voor betekenis en oordeel, inplaats van een propaganda blog. Dat is nu net het punt.

1Rapporteren

Neorej

Neorej9 okt. 2023 - 9:04

Helemaal, met u eens. Het is daarom ook misplaatst dat mensen in west-europa met Palestijnse vlaggen gaan rondlopen. Hamas strijdt niet voor Palestina, maar voor macht en religieuze onderdrukking.

4 Reacties

Volrin

Volrin9 okt. 2023 - 10:37

Mensen lopen met Palestijnse vlaggen omdat ze de Palestijnse bevolking steunen, niet Hamas.

2Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers9 okt. 2023 - 11:01

Zo simpel is het niet, Volrin. Ze liepen met Palestijnse vlaggen omdat en nadat de filmpjes met de moordpartijen op ieders netvliezen stonden.

5Rapporteren

Volrin

Volrin9 okt. 2023 - 12:33

@Paul Sommigen ja, anderen niet. Dat is precies het punt dat Han ook maakt. Dat Hamassympathisanten met Palestijnse vlaggen lopen betekend niet dat zij het Palestijnse volk vertegenwoordigen. Noch dat iedereen die een Palestijnse vlag draagt een Hamas sympathisant is.

4Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers9 okt. 2023 - 22:27

Eens, qua individuelen en hoe ze daar over denken te denken. Maar de oproep maakt wel deel uit van dezelfde campagne als die geleid word door Hamas met de slachtingen. Als je enig gevoel van weten of ethiek hebt, ga je niet de straat op om massa slachtingen mee te steunen.

0Rapporteren

Druzhni

Druzhni9 okt. 2023 - 8:38

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties

Schooier

Schooier9 okt. 2023 - 9:19

Hamas is Not a Greater Obstacle to Peace Than Israel Israel is een Apartheidsstaat zegt Prof. Avi Shlaim - https://www.youtube.com/watch?v=MeRrQihIvxk

1Rapporteren

BrotherV

BrotherV9 okt. 2023 - 14:23

Het is een gotspe om hamas een grotere vijand van het Palestijnse volk te noemen dat de zionistische schurkenstaat.

1Rapporteren

Dehnus

Dehnus9 okt. 2023 - 8:33

Het is een bende daar, en extreem rechtse religieuze groepen (zoals Hamas en dat zooitje nog rechtser dan Likud) vinden het wel best zo. Die bloeien op bij dit soort strijden want meer mensen worden bang en steunen hun extreme schijtzooi dan. Het is te schreeuwen zo frustrerend.

1 Reactie

Schooier

Schooier9 okt. 2023 - 9:20

Israel Created Hamas Ron Paul 010909 http://www.youtube.com/watch?v=Yb3vF6Vcjr0

0Rapporteren

zijkant

zijkant9 okt. 2023 - 8:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

7 Reacties

Adrienne van Diepen

Adrienne van Diepen9 okt. 2023 - 9:06

Waar wij, mogelijk gemakshalve, mogelijk uit schuldgevoel vanwege het enorme aantal Joden dat in WO2 weggevoerd en vermoord werd, of misschien uit machteloosheid omdat het wel degelijk zo is dat Israël door buurlanden met vernietiging bedreigd wordt, van wegkijken is dat Israël inmiddels net als een aantal haar omringende landen een religieus fascistische staat is, die als het aan de huidige regering ligt, in de toekomst amper onder zal doen voor Islamitische staten als Iran. De orthodoxe joden (de kolonisten die het land van de Palestijnen jatten, met het grootste gemak Palestijnse kindertjes molesteren en bespugen en die niet bar veel met vrouwenrechten hebben) "bestuderen de Thora" en hoeven daarom niet in dienst, want sterven voor hun land dát laten ze graag aan anderen over. Naast bestuderen van de Thora maken ze héél veel kindertjes. Het toekomstige electoraat van Israël is zo rechts en orthodox als de sodemieter. Ik zou het staken van hulp aan Palestijnen niet graag voor mijn rekening nemen en een wat kritischer benadering van Israël van harte toejuichen.

2Rapporteren

Schooier

Schooier9 okt. 2023 - 9:22

140714 Gaza Massacre (It Is Not A war , It Is Murder) https://www.youtube.com/watch?v=ZTRGxgzjVtI De geschiedenis herhaalt zich.

0Rapporteren

DanielleDefoe

DanielleDefoe9 okt. 2023 - 9:52

In Israël is de vruchtbaarheid voor een ontwikkeld land uitzonderlijk hoog. De twee belangrijkste etnische groepen, Joden (met name de orthodoxe) en Arabieren, bieden tegen elkaar op. Iets dergelijks had Nederland ook waardoor we met een (relatief) veel grotere bevolking kwamen te zitten dan andere landen van dezelfde omvang.

0Rapporteren

DanielleDefoe

Olav Meijer

Olav Meijer9 okt. 2023 - 13:46

@ zijkant: Juist Israël heeft een mogelijke tweestaten-oplossing voortdurend gedwarsboomd. In principe wil het zich geheel Palestina toeëigenen, en is daarmee al lange tijd bezig, o.a. door de kolonisten hun gang te laten gaan en te beschermen bij het inpikken van Palestijns land en Palestijnse huizen. Op de Westoever is Apartheidspolitiek ingevoerd. Men streeft naar "Eretz Israël"(Groter Israël), waaronder ook de gebieden van de Westoever vallen, en natuurlijk Oost-Jeruzalem, en soms zelfs nog meer gebied. Alles in strijd met VN-resoluties en het internationale recht, en met schending van de mensenrechten. Op een eggevnb meoment heeft de Palestijnse ACutoriteit officieel aangeboden genoegen et nemen mets elchts 20n% van het orospronkelijek gebeid vcabn Palestina, maar zelds dat wiulde Israël niet accepteren.

0Rapporteren

Olav Meijer

Olav Meijer9 okt. 2023 - 13:51

@ Excuus en herstel van de laatste, ongecorrigeerde alinea: Op een gegeven moment heeft de Palestijnse Autoriteit officieel aangeboden genoegen te nemen met slechts 20 % van het oorspronkelijke gebied van Palestina, maar zelfs dat wilde Israël niet accepteren.

1Rapporteren

DanielleDefoe

DanielleDefoe9 okt. 2023 - 14:10

Inmiddels is de Westbank al bijna doormidden geknipt door oprukkende Israelische nederzettingen.

1Rapporteren

Geer1

Geer19 okt. 2023 - 8:16

Hamas is een ramp voor de Palestijnen. Nu is er goed nagedacht over hun mediastrategie. Het laten zien van monsterlijke wreedheden wekt afschuw bij redelijke mensen maar het zijn niet de redelijke mensen van wie zij het moeten hebben. Het is opzet geweest om dit zo te doen, want de aanvallers hebben zelf de beelden gemaakt, dit was niet gebeurd als het geen opdracht van bovenaf was geweest. Internationale steun voor Hamas is enkel te vinden onder staten met hopeloze mensenrechten. Hadden zij in plaats van deze bestialiteit hun aandacht gericht op militaire doelen dan was de mondiale reactie compleet anders geweest. Het is ook kenmerkend dat slachtoffers uit vele landen afkomstig zijn, niet alleen Israeli's. Waarvoor overigens hetzelfde geldt. Vele Israeli's zijn redelijk maar er zijn er steeds meer die onredelijk zijn. De Israelische doden op dat feest zijn vermoedelijk vooral de Israeli's van de redelijke soort geweest...

plainview

plainview9 okt. 2023 - 7:34

"Je mag Hamas en het Palestijnse volk niet op een lijn stellen" Je ziet op de filmpjes als Hamas de gegijzelden presenteren, gigantische menigten aan burgers juichen en de gegijzelden uitschelden, bespugen en slaan. Dit zijn natuurlijk niet alle Palestijnse. Nu ben ik het volledig met je eens dat het gehele Palestijnse volk slachtoffer voorstander van Hamas of niet, slachtoffer gaat worden.

6 Reacties

Hann63

Hann639 okt. 2023 - 7:43

Ik zag beelden, en ik weet niet of men het ergens kan verfieeren, van kinderen, kleuters, in hondenhokken. Lekker bezig....

2Rapporteren

A little bit of sunshine

Dehnus

Dehnus9 okt. 2023 - 8:34

Ik kan je ook filmpjes laten zien van Israelische Religieuze Extremisten/Kolonisten die dat doen. Inclusief het spugen en slaan van kinderen. Moet we daarom dat maar gelijk stellen aan elke Israëlische burger? Of nog erger elk joods persoon (zoals sommigen zo gaarne hier doen)?

1Rapporteren

Adrienne van Diepen

Adrienne van Diepen9 okt. 2023 - 8:37

Even vooropgesteld dat het weerzinwekkend is wat er gebeurt: Decennialang als minder als tweederangs burger behandeld worden, toe hebben te moeten zien dat kolonisten je land inpikten, hoe je man in elkaar werd geslagen en je kind beschoten werd, terwijl het Israëlische leger toekeek zal niet bij hebben gedragen aan empathie.

4Rapporteren

plainview

plainview9 okt. 2023 - 8:58

Dehnus Heb jij filmpjes waar Israel kleine kinderen ontvoerd uit de Gaza en dan door de straten van Israel sleurt zodat mensen uit Israel ze kunnen slaan bespugen ect.. En ze daarna zitten te onthoofden? Net nadat Israel honderden burgers heeft uitgemoord, puur met als doel studenten uitmoorden (niet militaire doelen). Doe niet zo gek. Welke misdaden Israel ook gepleegd heeft, dit staat in het niets met de barbaarse misdaden die Hamas pleegt tegen burgers.

9Rapporteren

Lopez

Lopez9 okt. 2023 - 14:15

@Hann63 Die twee foto’s heb ik ook gezien: kinderen in een soort kooien. Beide bleken oud en afkomstig uit Oost-Azië (Filippijnen meen ik). Maar het wemelt zoals gebruikelijk van dit soort propaganda. Gisteren stuurde de voorzitter van het CIDI een foto de wereld in van militair aandoend schoeisel, waarvan de zolen voorzien waren van swastika’s en SS-tekens, die bij het lopen afdrukken in de ondergrond achterlaten. Hij schreef dat de Hamas-strijders dat schoeisel dragen. Een fact-check leerde dat het een van internet geplukte oude foto was van een markt met tweedehands neonazi-troep, ergens in de VS.

2Rapporteren

Rob Matthijssen

Rob Matthijssen9 okt. 2023 - 7:25

Het Palestijnse volk heeft Hamas in het zadel geholpen en de EU zorgt door betalingen aan Hamas dat ze in het zadel blijven.

2 Reacties

Dehnus

Dehnus9 okt. 2023 - 8:36

HAMAS (en alles rechts van hun in GAZA) is net als Viktor Orban, het koopt haar macht. net als Likud... het koopt haar macht. Ze geven dingen zoals een uitkering bij arbeids ongeschiktheid met geld dat voor andere dingen bedoelt zijn. Zoals Orban dat ook doet. Het is een rechts religieuze klotezooi waar ik geen traan om kan laten, maar wel om de arme mensen die weer met bloed mogen bekopen wat deze klootzakken veroorzaken. Net zoals Likud en alles rechts van Likud in Israel.

2Rapporteren

Lopez

Lopez9 okt. 2023 - 14:01

@Rob Matthijssen [Het Palestijnse volk heeft Hamas in het zadel geholpen en de EU zorgt door betalingen aan Hamas dat ze in het zadel blijven.] Hoe verzin je het. Samen met vrijwel de hele internationale gemeenschap boycot de EU Hamas al sinds de verkiezingen van 2006. Er gaat geen cent naar Hamas, sterker: op buitenlandse tegoeden is lang geleden beslag gelegd. Verder is Hamas door de EU vrijwel geïsoleerd: er zijn geen contacten, het mag niet meedoen aan vredesbesprekingen, enz. Dat is het cynische aan het hele verhaal. Hamas is destijds door de internationale gemeenschap zwaar onder druk gezet om voor de ‘politieke weg’ te kiezen. Dat heeft het na enig aarzelen gedaan en vervolgens de verkiezingen gewonnen, tot schrik van diezelfde gemeenschap en met name Israël, want dat was niet de bedoeling. De volgende stap was het organiseren van een coup door Fatah (‘operatie-Abrams’, remember?), een plan dat vlak voor de uitvoering werd ontdekt door Hamas, dat Fatah de Gazastrook uit kegelde. Tony Blair erkende in 2017 dat de boycot een enorme blunder was. Zie https://rightsforum.org/blair-we-hamas-nooit-moeten-boycotten/

1Rapporteren

PamVlam

PamVlam9 okt. 2023 - 7:23

Grote vergissing van het Palestijnse verzet is geweest dat ze zich hebben omgevormd van een politieke naar een religieuze organisatie. Dat heeft de Palestijnse bevolking in de diaspora nog meer geïsoleerd dan al het geval was. Een Oslo akkoord zit er met Hamas niet in. Hamas is een zege geweest voor de extreem rechtse haviken in Israel.

Middenman

Middenman9 okt. 2023 - 7:18

Zo is het Han. Hamas wil helemaal geen vrede, ze zijn gebaat bij het conflict. De Palestijnse inwoners van Israël waar ik goede contacten mee heb begrijpen dat maar al te goed.

Puin Ruimer

Puin Ruimer9 okt. 2023 - 6:55

Ieder volk heeft het recht zijn eigen vertegenwoordigers te kiezen bij vrije verkiezingen. Onder extreme omstandigheden, zoals in Israël en Gaza, kiezen de mensen extreme vertegenwoordigers. Het resultaat maken we nu mee.

4 Reacties

Gio Servas

Gio Servas9 okt. 2023 - 7:58

@Puin Ruimer, als ik mij niet vergis zijn er al sinds 2007 ofzo geen verkiezingen meer geweest in Palestina, je kan de inwoners dan nu ook niet verantwoordelijk noemen voor deze vertegenwoordigers.

2Rapporteren

IkHebAltijdGelijk

IkHebAltijdGelijk9 okt. 2023 - 8:16

"Ieder volk heeft het recht zijn eigen vertegenwoordigers te kiezen bij vrije verkiezingen." Als je die redenering volgt mag bijvoorbeeld Rusland ook Putin kiezen, of de VS Trump als president. Ben je er dan nog zo blij mee?

5Rapporteren

Dehnus

Dehnus9 okt. 2023 - 8:39

Welke vrije verkiezingen? HAMAS (en alles rechts van hun) zijn net zo vrij als Viktor Orban en Likud. De zooi word bespeelt en criticasters uitgeschakeld. Je bent je leven niet veilig in GAZA als je bijvoorbeeld een Linkse anti religieuze toon aanslaat. Want dat is concurentie en daar houden criminelen zoals HAMAS (die zelf in weelde leven) niet van.

4Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers9 okt. 2023 - 8:44

De mensen kozen niet voor de overname van Gaza door Hamas, of voor de institurionalisering van de dictatorship daar, of voor de opheving van de democratie daar.

1Rapporteren

Parquet

Parquet9 okt. 2023 - 6:54

Ben het helemaal eens met dit stuk, weer gewone burgers die de dupe worden. Mensen in de regio (dus niet de Golfstaten) zijn zo lief en gastvrij, het doet me zoveel pijn dat twee groepen die meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze verschillen elkaar zo pijn doen.

Minoes&tuin

Minoes&tuin9 okt. 2023 - 6:28

Is het niet zo dat bij de laatste verkiezingen Hamas de winst niet mocht verzilveren omdat het Hamas was en dat Israel niet uitkwam?

3 Reacties

A little bit of sunshine

A little bit of sunshine9 okt. 2023 - 7:32

@Minoes, Hamas kon gewoon een regering installeren, alleen stopten de westerse landen en ook veel Arabische landen de subsidie stroom, maar dat is vast niet wat je bedoelt met 'verzilveren'. Niet lang daarna brak de burgeroorlog uit tussen Hamas en Fatah uit.

5Rapporteren

Mark Huysman

Mark Huysman9 okt. 2023 - 7:55

Na verkiezingen in 2006 die door Hamas waren gewonnen werd er in Gaza door de Bush administratie ism Israël een coup georganiseerd om Fatah aan de macht te brengen. Die coup werd echter voortijdig ontdekt en onschadelijk gemaakt. Sindsdien zijn verkiezingen telkens uitgesteld. Niet omdat Hamas dat wilde maar omdat Abbas geen verkiezingen wilde en Israël keer op keer maatregelen nam die verkiezingen in de praktijk hinderden. De reden is dat zowel Abbas als Israël (als het Westen dat Israël steunt) een herhaling van 2006 (een overwinning van Hamas) vrezen. Hier een artikel over de laatste keer dat de verkiezingen uitgesteld zijn: https://rightsforum.org/israel-en-pa-profiteren-van-uitstel-palestijnse-verkiezingen/

1Rapporteren

Minoes&tuin

Sources


Article information

Author: Daniel James

Last Updated: 1697892242

Views: 1004

Rating: 4.9 / 5 (91 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Daniel James

Birthday: 1982-11-21

Address: 25649 Debbie Mountain, Belindafort, NC 60301

Phone: +4424908386451670

Job: Zoologist

Hobby: Whiskey Distilling, Coin Collecting, Fencing, Bowling, Backpacking, Stamp Collecting, Archery

Introduction: My name is Daniel James, I am a daring, irreplaceable, accessible, skilled, resolved, ingenious, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.