Den norske kronen er rekordsvak, som gjør utenlandsferiene mye dyrere. Da Nettavisen sjekket tidligere i mai, kostet én euro hele 11,90 kroner i valutamarkedet. Men hvis du skulle ta ut euro fra en minibank, kunne du bare glemme å få denne kursen.
– Et uttak av 100 euro i våre minibanker etter kl. 11:30 onsdag kostet kroner 1255,40 for Nordea-kunder, svarer senior kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm i Nordea på spørsmål fra Nettavisen om denne dagen.
– Vi setter våre valutakurser hver bankdag cirka klokken 11:30 og legger på en margin på kjøp og salg av sedler, bekrefter hun.
Med andre ord måtte du ut med 65 kroner mer enn den offisielle valutakursen skulle tilsi for å ta ut 100 euro. Holm sier den totale kursen består av en valutakurs på 12,454, altså 12,45 kroner, pluss 10 kroner i utstedergebyr. Det skal vi komme tilbake til.
Les ogsåDårlig nytt for låntakerne - Nordea spår kraftigere renteøkningBedre valutakurs i utlandet
Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim fraråder sterkt å ta ut valuta i minibanker på norske flyplasser, som Gardermoen.
– Nei, det har jeg aldri forstått hvorfor folk gjør, det er ganske dyrt. Du får en langt bedre valutakurs i landene du skal til, blant annet fordi bankene bare trenger å frakte pengene til flyplassen og ikke veldig langt bort.
– Det kan jo være land og feriesteder med svært få minibanker, men jeg tror folk gjør det av gammel vane, og det er nok også et aldersskille her, sier Kvadsheim til Nettavisen.
– Hva anbefaler du når nordmenn skal betale i utlandet?
– Mest mulig betaling med kort, som vi er bortskjemt med i Norge. Det kan nok være enkelte land, som Makedonia og Albania, som det kan være greit å ha ekstra kontanter, men prøv å holde kontantbeholdningen så lav som mulig. Det hindrer også risikoen for tyverier, svarer Kvadsheim.
Les ogsåDansk jubel over svak krone: – Helt sinnssykt!Rundt to prosent i valutapåslag
Å betale med kort er alternativet til kontanter. En oversikt fra Smarte Penger viser at kostnadene ved å bruke kredittkort varierer stort, men et valutapåslag mellom 1,75 prosent og 2,50 prosent er vanlig. Så kommer i tillegg andre kostnader ved å ha et kredittkort.
Kvadsheim sier at mange utstedere har gode betingelser på kredittkort i Norge. Men selv er han blitt kunde av Revolut, en engelsk neobank. Dette er banken Kvadsheim benytter seg av når han er i utlandet.
– Det er forholdsvis enkel bank å bli kunde i og kan brukes til å betale hotellutgifter, leiebil og så videre. Her sparer du penger gjennom svært gode valutakurser, så den kan jeg absolutt anbefale.
Men hvorfor blir det så mye dyrere? Det er ifølge Holm i Nordea flere årsaker til den høyere marginen på sedler sammenliknet med den på overførsler.
Les ogsåKnuses av svenskene – kronen i fritt fallKronen banket gul og blå av svenskene
Må fraktes til Norge
– I motsetning til norske kroner kjøpes valuta fra utlandet og må fraktes fysisk til Norge. Det har en høyere kostnad. Men innkjøpsmarginer på de store og trygge valutasortene som euro og dollar er mye lavere enn på «eksotiske» og mindre valutasorter, sier Holm.
Omsetning av valuta er langt mer variabelt og sesongbetont enn uttak av norske kroner. Det betyr at tilførsel av mer valuta tar lengre tid når det må fraktes fra utlandet.
– Banker og minibankoperatører må operere med en høyere reservebeholdning, som fører til en rentekostnad. Og selve driftskostnaden av minibankene er ikke ubetydelig og fordeles på stadig færre transaksjoner.
Les ogsåStorbank advarer: – Vi tror på en varig svak krone30 kroner for andre bankkunder
Lohne Holm sier at Nordea-kunder ikke et eget gebyr for valutauttak, kun et utstedergebyr på 10 kroner på lik linje med andre kontantuttak.
– Men noen av våre kundegrupper, som barn, betaler ikke dette utstedergebyret. Andre bankers kunder får et valutagebyr på 30 kroner per uttak når de tar ut valuta i våre minibanker, sier hun.
Om du bør ta ut valuta her hjemme eller i utlandet varierer ut ifra landet du skal til, banken du tar ut penger av og hvilke kort du bruker, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til bankens egne hjemmesider.
Høyere valutakurs i Norge
– Det er fordeler og ulemper ved begge alternativene. Tar du ut i Norge, er det gjerne høyere valutakurs, men i utlandet risikerer du høyere gebyrer, ifølge Sandmæl.
– Skal du feriere i land som bruker euro, dollar eller pund, er kursen ganske lik uavhengig av om du tar ut i Norge eller utlandet. Da kan det være greit å ta ut litt her hjemme for å slippe et overraskende uttaksgebyr i utlandet. Skal du derimot til land med mer eksotisk valuta som thailandske baht eller tyrkiske lira, får du gjerne en bedre kurs hvis du tar ut på feriedestinasjonen, sier Sandmæl.
Men ett tips er Sandmæl helt klar på:
– Det lønner seg alltid å velge lokal valuta når du tar ut penger eller skal betaler for noe. Både minibanker, butikker og restauranter ønsker gjerne at du skal betale med norske fordi de tjener mer på dette. Det betyr at det blir dyrere for deg.
Author: Brittany Hopkins
Last Updated: 1697806442
Views: 1354
Rating: 3.8 / 5 (85 voted)
Reviews: 88% of readers found this page helpful
Name: Brittany Hopkins
Birthday: 1923-12-06
Address: 79730 Mcclain Corner, New Lynn, HI 11144
Phone: +4026974813548508
Job: Sales Representative
Hobby: Painting, Hiking, Yoga, Table Tennis, Puzzle Solving, Card Collecting, Playing Chess
Introduction: My name is Brittany Hopkins, I am a audacious, unswerving, apt, resolved, cherished, artistic, proficient person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.