header banner
Default

Hærverk på Pride-gate: ropte "Haram! Haram!" og truet øyenvitner


Table of Contents

  Onsdag ble en Pride-gate i Drammen utsatt for hærverk av ungdommer som skal ha ropt «Haram! Haram!» mens de vandaliserte regnbuefargene.

  Tollbugata ble onsdag malt i regnbuens farger. Allerede samme kveld ble den utsatt for hærverk av personer som sladdet med sparkesykler og slik satte svarte merker i Pride-fargene. Saken blir etterforsket som skadeverk og hatkriminalitet.

  Ungdommene skal også ha truet vitner som filmet hærverket til å slette opptakene sine, ifølge politiet.

  – Det finnes hat. Hat dreper

  Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) reagerer kraftig på det som har skjedd i hjembyen.

  – Til deg som spør hvorfor vi skal ha så mye oppmerksomhet om Pride, vil jeg si: Det finnes hat. Hat dreper, sier Gharahkhani (Ap) til Drammens Tidende.

  Gharahkhani, som er fra Drammen, sier at han er rystet over hærverket på Pride-gaten.

  Oppførte seg truende

  – Politiet fikk melding om at noen personer sladdet med sparkesykler og ødela Pride-malingen i Tollbugata, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Trond Egil Groth, til avisen.

  Politiet har foreløpig ingen mistenkte eller pågrepne.

  Gjerningsmennene skal ha oppført seg truende, og øyenvitner skal ha følt seg utrygge.

  – Det var flere vitner som så hva som skjedde. Et vitne ringte inn, mens andre vitner filmet det som skjedde. De opplevde det som veldig ubehagelig, for de fikk beskjed av dem som vandaliserte om å slette videoene, sier operasjonslederen.

  Et av vitnene skal også ha slettet en video.

  – Haram, Haram!

  – Vitner forteller om truende fremtoning og dårlig stemning. En innringer opplyser til politiet at ungdommene ropte «Haram! Haram!», sier Groth.

  Drammens Tidende skriver at vitner på stedet forteller at det var ungdommer som sto bak hærverket.

  Operasjonslederen oppfordrer vitner som har sett noe, eller som har filmet hendelsen, til å ta kontakt med politiet.

  – Ble kvalm

  Forslaget om å male regnbuen i Tollbugata kom fra Cathrin Janøy (MDG), hovedutvalgsleder for oppvekst og utdanning, og kommunestyremedlem i Drammen.

  Janøy forteller til VG at hendelsen har gått sterkt inn på henne.

  – Med en gang jeg ble kjent med hva som hadde skjedd, fikk jeg vondt i magen og ble kvalm. Dette føles som en av de viktigste kampene i livet mitt. Jeg opplever det som et angrep mot skeives rettigheter, minoriteter og mangfoldet vårt. Denne gaten er lagd for å representere alle, og så skjer dette, sier Janøy, tydelig berørt.

  – Det har vært tøft. Jeg har vært mye våken i natt og tenkt på det her, legger hun til.

  – Vi må gjøre det enda mer

  Ordfører i Drammen, Monica Myrvold-Berg (Ap), sier til Drammens Tidende at hendelsen viser at man ikke har kommet langt nok i kampen for likestilling.

  – Det viser hvor viktig det er at vi tar kampen. Noen tenker kanskje at «har vi ikke gjort nok?». Dette er et bevis på at vi ikke er kommet så langt som vi tror. Den kampen vi kjemper, for at mennesker skal ha samme rettigheter og elske den man vil, hvis det provoserer så mye, så må vi gjøre det enda mer, sier ordføreren til avisen.

  Flere episoder i Drammen

  Det er ikke første gang det har vært hærverk knyttet til Pride i Drammen.

  Det har tidligere i sommer vært hærverk på Pride-flagg på barneskoler og ungdomsskoler i kommunen.

  2. juni rapporterte DRM24 at Pride-flagget ble revet ned og «skjendet» av muslimske elever på Fjell skole under Pride-markeringen der.

  Flagget ble revet ned av muslimske elever som ropte «Haram!». Noe tilsvarende skjedde også i Svelvik, skrev avisen, som neste dag kunne melde om flere episoder.

  31. mai ble regnbueflagget på Tømmerås skole revet ned, det samme ble forsøkt ved ungdomsskolen, mens på Tangen skole ble flagget stjålet, og gjenfunnet oppklippet i en skråning, bekreftet rektor Bente Hauglin Liang overfor Svelviksposten.

  – Jeg vet at det har skjedd noe lignende ved alle de tre skolene i Svelvik nå, og det er fryktelig trist, sa rektor ved Tømmerås skole, Kim Flemmos.

  Rektor Karen Helena Biørn Rosø på Svelvik ungdomsskole bekrefter at det også her ble gjort forsøk på å rive ned regnbueflagget.

  Kjøp bøker fra Document!

  Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

  Sources


  Article information

  Author: Victoria Martin

  Last Updated: 1700321522

  Views: 1229

  Rating: 3.9 / 5 (93 voted)

  Reviews: 84% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Victoria Martin

  Birthday: 1963-05-04

  Address: 1728 Jocelyn Tunnel, Port David, LA 38590

  Phone: +3571747153829714

  Job: Article Writer

  Hobby: Fishing, Tennis, Soccer, Card Collecting, Beer Brewing, Magic Tricks, DIY Electronics

  Introduction: My name is Victoria Martin, I am a receptive, lively, resolved, proficient, resolute, Adventurous, dear person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.