Hazırlayan: Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2015 11:25
Kapı otomatiği üreterek başladı şimdi 30 ülkeye akıllı ev teknolojileri satıyor
Son yıllarda, büyük bina projeleri ve sitelerin çoğalmasıyla kullanımı yaygınlaşan ‘interkom’ sistemlerinde bir Türk markası dünya çapında iş yapıyor. Bayrampaşa’da üretim yapan MAS İnterkom, ürünlerini 30 ülkeye satıyor.
İskenderunlu Nizam Kaplan’ın, sanat okulunu bitirdikten sonra İstanbul’a gelerek Bayrampaşa’da kurduğu MAS (MAS Mekanik Alet Elektrik Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.) geçen 45 milyon dolar ciroya ulaştı. Bu konudaki ilk üretimlerinin ‘kapı otomatikleri’ olduğunu söyleyen MAS Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kaplan, yılda yaklaşık 300 bin daireye akıllı görüntüleme sistemi satabildiklerini belirtiyor ve bu yıl 1 milyon doları İsrail’den olmak üzere 6 milyon dolara yakın ihracat geliri beklediklerini anlatıyor. Seçkin Kaplan şöyle anlatıyor babası Nizam Kaplan’ın bugünlere uzanan öyküsünü:
TEKNİK LİSE, SANAT OKULU
“İşimizin temelleri 1963’e dayanıyor. Nizam Kaplan, İstanbul’a gelip ilk üretim çalışmalarına Bayrampaşa’da başlamış. İskenderunda Teknik Liseyi (Sanat Okulu) bitirmiş ve Kalıpçılık Tesviye bölümü mezunu bir eleman olarak ağabeyi İbrahim ile birlikte Bayrampaşa’ya gelmişler. ‘Ne yapalım’ diye de önce Tahtakale’yi araştırmışlar. İlk imalatları sandık kilidi aparatları olmuş. Bu işten iyi kazanç elde etmişler ve ardından metal ‘mantar tabancası’ üretmişler. Sonra da kırtasiye sektörüne giriş yapmışlar. Delta Kırtasiye’yi birlikte kurmuşlar. Delta büyüyünce de ağabey kardeş yollarını ayrılıyor.
KAPI OTOMATİKLERİ
Nizam Bey ağabeyinden ayrılınca kırtasiye yerine başka sektörlere girmek istemiş. Elektrik sektöründen ‘kapı otomotiği talebi’nin yüksek olduğunu görmüş ve hepimizin çok iyi hatırladığı o meşhur zincirli, içinde basit elektrik düzeneği olan basit bir sisteme sahip ürün. Mas Kapı Otomatiği olarak çıkıyor piyasaya 1980’lerde. Yanında zil butonları, kapı otomatiği trafolarını üretiyor. Bayrampaşa’da kendine bir bina yapıp üretimi büyütüyor. Sonra küçük kardeşi Mahmut Bey de ayrıca kırtasiye işi yapmak isteyince ikisi ortak ataç, delgeç, zımba teli, zımba makinesi gibi ürünleri üretiyorlar. 2003’te de Naziam Bey, Mas Büro’yu Mahmut Bey’e bıraktı.
USTALARA VE OĞLUNA GÜVENDİ
Aslında 2000 yılında babam işleri kapatma kararı almıştı. Ben o dönemde ODTÜ’de makine mühendisliği okuyordum. Ustaları çok üzülmüşler ve kapatmasını istememişler. Bana da sordu ve kapatmak yerine yeni yatırımlarla işi geliştirme kararı aldık. Nizam Bey kalıphaneyi geliştirdi. CNC’ler alındı. Elektronik ürünler için Ar-Ge bölümü kurduk ve derken fabrika yenilendi. Binamızdaki boş katları makinelerle doldurduk ve kısa sürede 2500 metrekare kapalı alanda iş yapar olduk. Pazarlama yatırımı da yaptık. Ben de 2003’te okulumu bitirdim ve geldim. Elektronikte ilk ürünler çıkarken iş başı yaptım. Yeni konuşma sistemleri yaptık. 2002’de Türkiye’deki ilk renkli görüntülü LCD ekranlı konuşma sistemini çıkardık.
RENKLİ GÖRÜNTÜLEME
Biz renkli LCD ekranlı görünteleme çıkarmıştık ama piyasada o dönem satmadı. Piyasanın istediği siyah beyaz da ürettik. Sonra bizim renkliler talep gördü ve son 4 yıldır siyah beyaz hiç satmıyoruz. Piyasada da kalmadı artık. Renkli görüntülü sistemlerin pazarı hızla gelişti. Büyük inşaat firmaları çok büyük konutprojelearinde bizi tercih etmeye başladı. Bir taraftan da mağaza açmaya başladık ki 22 tane oldu. Bunlara önce İnterkom Center adını verdik. Son dönemde ‘akıllı ev showroom’ları olarak dönüştürüyoruz.
İHRACATIMIZ HIZLI BÜYÜYOR
Ben şirekte katıldıktan sonra dış ticarette de büyüme sağladık. 2004’te küçük ihracatlara başladık. Halen 30’dan fazla ülekeye ihracat yapıyoruz. Geçen yıl 4 milyon dolarlık ihracat gelirimiz oldu. Bu yıl 6 milyond olar bekliyoruz. İsrail ile yeni başladık ve bu ülkeye ihracatımız çok hızlı büyüyor. Lübnan, Ürdün, Mısır’a ihracatımız da çok iyi gidiyor. Avrupa’da da en çok Hollanda’ya satıyoruz. Şu anda 6.500 metrekare kapalı alanda iş yapıyoruz. Toplamda 450’ye yakın çalışanımız var. 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. AVrupa’da en çok Hollanda’ya satıyoruz. En çok sattığmız ürün 7 inç, renkli görüntülü sistemimiz ki yılda yaklaşık 180 bin daireye (konuta) ürün veriyoruz.”
Müşterinin istediği teknolojiyi uyguluyoruz
Son yıllarda çok konuşulan ‘akıllı ev’ teknolojilerini karmaşık olmaktan çıkardıklarını ve sadece müşterinin istediği konularda ‘akıllı sistem’ kurmaya başladıklarını anlatan Seçkin Kaplan, bu konuda şu bilgileri aktarıyor: “Akıllı ev konusunda esnek bir yapı oluşturduk. Evde kim neyi kontrol etmek istiyorsa ya da hangi konunun akıllı olmasını istiyorsa sadece onu yapıyoruz. İnsanlar kullanmayacakları teknolojinin parasını niye ödesin. Bunun için akıllı ev sistemlerini ‘İntercom, güvenlik, konfor ve iklimlendirme’ olarak 4 ana konuda topladık. Web, IP tabanlı kuruyoruz ve müşteri aplikasyonu telefona yüklüyorsunuz, şifrelerinizi giriyorsunuz ve evinizde ne varsa kontrol edebiliyorsunuz.”
Author: Janet Jones PhD
Last Updated: 1698274563
Views: 904
Rating: 4.5 / 5 (104 voted)
Reviews: 89% of readers found this page helpful
Name: Janet Jones PhD
Birthday: 1942-05-25
Address: 767 Teresa Falls Suite 802, Elizabethburgh, VA 96494
Phone: +4769728177173507
Job: Network Administrator
Hobby: Running, Ice Skating, Writing, Hiking, Camping, Aquarium Keeping, Reading
Introduction: My name is Janet Jones PhD, I am a priceless, proficient, artistic, expert, irreplaceable, capable, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.